Book Review – I’m A Backpacker: Japan

Abis dah baca buku ni pastu 1st time nak buat book review… dok tengah menulis ni actually aku terasa cam poyo plak nak review buku orang. πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚. Aku sekadar nak review based on apa yang aku rasa aje.  Lain orang lain rasanya. πŸ˜‰πŸ˜‰

Aku tahu pasal buku ni kat fb Kamal Zharif tapi masa tu aku takdelah rasa beria nak beli (jangan marah Kamal β˜ΊοΈπŸ˜‰). Lagipun aku tak tahu ada rezeki ke tak nak ke PABKL2017. Alhamdulillah kami sekeluarga direzekikan ke PABKL2017, hari kedua terakhir PABKL2017.

Dalam duk berjalan kat hall tingkat 4, nampaklah Puteh Press. Tu diaaaaa sederet buku I’m A Backpacker. Bila dah nampak depan mata barulah excited. πŸ˜€πŸ˜€

Deretan buku siri I’m A Backpacker…
Aku borong semua siri… 😍😍
Sorrylah yek banyak plak celoteh aku… Meh aku review skit buku Kamal.

  • Sangat sesuai untuk mereka yang baru2 plan nak ke Jepun. Wajib abiskan baca buku ni untuk membuka minda dan dijadikan sebagai panduan untuk cari info. Sekurang-kurangnya takdelah blur nak start kat mana.
  • Jangan expect boleh dapat info details dalam buku ni. Research tambahan masih diperlukan.
  • Buku yang banyak dengan gambar berwarna, so semangat skit nak baca
  • Aku suka dengan senarai bahasa Jepun yang common untuk kita hafal. Cuma kena cari sendiri cara nak pronounce. Kang salah sebut lain maksudnya. πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„
  • Bab tentang sejarah Jepun tu aku rasa berat skit πŸ™ˆπŸ™ˆπŸ˜…, tapi bagus untuk mengenali Jepun dan bangsanya. 
  • Aku rasa lagi best kalau ada page ‘Kenali Penulis’, at least pembaca dapat mengenali Kamal dengan lebih dekat.  Sedikit biografi dan bagaimana Kamal boleh berada di Jepun mungkin dapat memberi inspirasi kepada pembaca terutama yang tidak pernah mengenali Kamal sebelum ini.

Secara keseluruhannya aku rasa buku ni banyak info yang dapat membantu mereka yang hendak ke Jepun. Aku baru skali menjejak kaki ke Jepun tapi banyak info baru yang aku belajar untuk next trip aku, but don’t ask when. 😬😬😬 Aku memang suka research dan kumpul info wpun sebenarnya tak tahu bila boleh pegi. #dare2dream

Dapat jumpa Kamal di PABKL2017. Selama ni tengok kat fb aje ☺️
Ada signature Kamal tu sebab semangat kot baca buku ni πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
Antara isi kandungan buku ni

Aku bagi ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ dari 10.
Till then c u in my next journey, Insya Allah….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s