Chasing Cherry Blossom 2017: Haeundae Beach

Ok, next destination lepas tengok bunga canola kitaorg pegi Haeundae Beach. Slalunya orang pegi pantai waktu petang atau malam tapi aku sampai kat pantai masa matahari tengah terik. Bagi orang Malaysia yang dah biasa panas memang takde rasa special tapi bagi orang yang stay kat negara 4 musim, maybe panas tu satu nikmat.

Haeundae Station Exit 5, pastu terus aje untuk ke pantai
Walaupun panas tetap kena posing tepi pantai
 

Asalnya klu ikut plan dari Haeundae kitaorg nak pegi Dalmaji Road. Dalmaji Road ni salah satu spot cherry blossom gak. Tapi kitaorg decide cancel Dalmaji Road, then proceed lunch dan pegi Hard Rock Café aje kat sini. 

Haeundae ni actually tourist spot. Memang banyak hotel dan guesthouse kat sini. Kedai makan pun banyak. Sepanjang pemerhatian aku, ada 3 buah halal food restaurant kat area sini.  

• Hello India Al –Waha
• Punjab Indian Restaurant
• Star Kebab & Turkish Ice Cream

 Hari ini hari kitaorg makan kat kedai hehehehe. Ngam-ngam kitaorg sampai sini time lunch tapi cari Hard Rock dulu baru makan.  


 

Lepas dah settle ‘membeli-belah’ kat Hard Rock, kitaorg decide untuk lunch di Hello India Al-Waha sebab kat sini ada masakan arab. Laju aje semua orang makan, sebab memang masing-masing dah kelaparan. Masakan memang sangat sedap especially roti naan. Sesiapa yang datang sini wajib try roti naan, tak sama tau dengan roti naan kat Msia. Nasi arab kitaorg order 2 aje pastu tambah nasi putih kosong 1 pinggan, ada tambah satu lauk tapi aku dah tak ingat nama. Alhamdulillah cukup untuk kami ber5.  

Kitaorg lunch kat sini
Kelaparan dah masa ni heheheh
 

Antara food yang kitaorg order… roti naan tu sedapppp sangat

Abis aje makan dah masuk waktu Zuhur. Aku pun tanya staff kat sini kalau ada prayer room. dia kata boleh solat kat ruang tepi restoran dan dia provide sejadah dan tikar untuk kami. Senang skit nak jalan bila dah selesai menunaikan tanggungjawab padaNya.

Alhamdulillah dapat tumpang solat kat restoran ni

 

Since dah sampai kat pantai kitaorg pegilah kejap kat tepi pantai tapi panas terik hari tu. aku pun tak beria sangat nak ambik gambar. Perut pun kenyang, mata pun nak layu hehehehehe

 




Lepas tu singgah Star Kebab, tapau untuk dinner. Kitaorg tak bawa bekal hari ni so nanti takut tak jumpa plak kedai halal. At least untuk alas perut kalau lapar petang nanti. 

Kedai kebab kat bangunan ni… nampak tulisan Turkiye tak?
Nak senang cari hotel ni. Kedai kebab tu berdepan dgn hotel
Star Kebab…

Dah selesai tapau kebab, kitaorg menuju ke Haeundae Station untuk ke next destination.  Sebelum aku abiskan entri ni, kat bawah ni gambar lagi satu halal restoran. Restoran ni sebaris dengan Al-Waha. Kalau keluar dari exit 5, sebelum sampai ke pantai korang akan nampak 2 restoran ni belah kiri (seberang jalan).

Restoran tu kat tingkat 3
Tak banyak sangat gambar kat pantai sebab cuaca masa tu macam tak sesuai nak berjiwang kat tepi laut. Alhamdulillah perut pun dah kenyang, so sambung jalan…
Till then c u in my next jorney, Insya Allah…..

Advertisements

One thought on “Chasing Cherry Blossom 2017: Haeundae Beach

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s