Chasing Cherry Blossom 2017: Korea – Jinhae (part 2)

Sambung entri pasal Jinhae Cherry Blossom Festival.  Kalau belum baca part 1 boleh klik –> SINI.

Lepas dah abis tengok askar marching, kitaorg decide untuk ke Jehwangsan Park.  Masa tu dah pukul 11 lebih, so boleh ler relaks2 kejap kat taman.  Bahang matahari dah mula terasa.

Jumpa spot ni masa on d way. Stop dulu bergambar
Waktu malam mesti cantik bercahaya love ni… saranghae
Slalu tengok kat google aje gambar camni. Kali ni aku snap sendiri 😍😍

Jehwangsan Park

Tempat ni salah satu spot cherry blossom gak kalau pegi Jinhae. Kalau ke sini bukan setakat boleh tengok cherry blossom tapi boleh tengok pekan Jinhae dari atas.  Ada 2 cara nak ke Jehwangsan Park; naik monorailcar atau naik tangga.  Aku pernah terbaca yang ‘q’ utk naik monorailcar tu sangat panjang.  So memang akan ada yg naik tangga sebab malas nak tunggu.  Tapi kitaorg decide kalau beratur panjang then cancel naik, sebab memang tak larat ler nak naik tangga. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

Tu diaaaaa… jinhae tower, rel monorailcar dan tangga.
Alhamdulillah, masa kitaorg sampai takde pun orang beratur. Terus masuk pastu beli tiket, KRW3,000/adult
Waiting area
Comei aje monorailcar tu…


Sampai aje kat atas, kitaorg cari toilet dulu sebab kat festival semua toilet bergerak so macam tak best sangat hehehehe. Orang pun tak ramai sangat masa ni.  Kat sini senang nak cari port untuk solat.  Masa sampai kat sini lagi 10 minit nak masuk zuhur, so ambik wudhu siap2 kat toilet. Lagipun senang skit kalau dah solat jamak qasar siap2 dah tak risau nak cari tempat solat.

Kitaorg solat kat area belah kanan tangga tu. Kat area bawa tu tak ramai sangat orang dan selesa compare bhgn atas kat bangunan tower tu
Jgn lupa naik tower tu. Kat atas boleh tengok Jinhae



 
Jinhae from the tower


 
Kat tengah2 roundabout tu main stage. Macam2 performance ada



 
Terasa cam artis plak bila kat sini pun ada orang nak bergambar gan kitaorg
Me and my lovely daughter yang baru 1st time travel jauh. Penat tak kakak berjalan? πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…
On d way turun dari Jehwangsan Park aku nampak orang beratur panjang. Rupa2nya semua tu tengah beratur untuk beli tiket monorailcar. Aku lupa plak nak snap gambar.  Alhamdulillah rezeki kitaorg beratur tak panjang.  Next spot kitaorg gerak ke Yeojwacheon Stream.

Yeojwacheon Stream

Meneruskan misi bertanya arah tujuan.  Rupa2 nya stream ni dekat dgn Jinhae Train Station. So kitaorg dah macam berulang alik.  Tapi yang baiknya kitaorg dapat solat kat tempat yg selesa dan tak ramai orang.

Nanti cross jalan ke arah Jinhae Train Station tu. Then turn left, pastu terus aje.
Jalan terus sampai jumpa simpang ke kanan. Bila dah belok nampak banting tu. Aku tak faham sebenarnya tapi aku rasa bantunf tu tulis lagi 100 meter ke stream.
Jalan terus sampai nampak terowong ni, then terus aje lagi
Ni starting point stream yang dirimbuni cherry blossom. Pilih aje nak ikut kiri atau kanan.
Inilah romance bridge yang glamer. Masa aku sampai ni bridge sedang dibaikpulih. Kalau tak penuh orang bergambar
 
Stream ni panjang actually. So jalan aje sampai hujung slow and steady sambil stop bergambar. Kat bahagian depan mmg agak crowded tapi towards the end tak ramai orang dah.  No need to rush, enjoy the moment. Kalau penat stop dulu kat bench.  

Kalau rajin boleh stay sampai malam. Stream ni sangat cantik dengan lampu2 di malam hari. Kitaorg macam malas nak tunggu sampai malam.  Dah kepenatan pun ya jugak.





Berbagai aksi mengambil gambar πŸ˜€





 
Kat sebelah stream ni ada park. Cherry blossom spot juga, kalau rajin boleh round park tu. Kitaorg tak masuk..
Memang ramai couple korea kat sini. One of the romantic place i guess
Comei kan gula kapas ni

Dah abis round kat sini kitaorg pun gerak ke Jinhae Bus Terminal untuk balik ke Busan.  Sampai kat Jinhae Train Station aku minta stop kejap ambik nafas.  Dalam duk duduk berehat, hazilah ternampak ada orang naik pokok cherry blossom. Rupanya spot untuk bergambar atas pokok, siap ada tangga naik dan pangkin kat atas pokok tu. 

Mula2 Hazilah sorang aje bergambar atas pokok tu. Pastu tiba2 aku pun nak gak amnik sekeping dua. πŸ˜…πŸ˜… bila lagi nak naik pokok cherry blossom.  Rare tau gambar atas pokok πŸ˜‚πŸ˜‚

Banjer satu gambar atas pokok hehehe πŸ™ˆπŸ™ˆ

Berakhirlah sudah day trip #chasingcherryblossom kat Jinhae. Dari sekadar tengok di google, Alhamdulillah dapat tengok depan mata. Sukaaaaa sangat 🌸🌸🌸😍😍

Walaupun penat tapi puas tengok cherry blossom ada di mana2 sahaja kat Jinhae ni. 
Till then c u in my next journey, Insya Allah….

Advertisements

3 thoughts on “Chasing Cherry Blossom 2017: Korea – Jinhae (part 2)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s