Chasing Cherry Blossom 2017: Itinerary & Expenses – Busan/Jeonju/Jinhae

Annyeonghaseyo! 

Hati masih berbunga-bunga selepas 2 hari balik dari Busan hehehe. Walaupun aku tak berapa minat gan Cherry Blossom tapi orang kata dapat pegi skali pun kira oklah. Sakura atau Cherry Blossom lebih kurang aje. Maybe ada beza jenis2 Cherry Blossom tapi bagi aku yang kurang arif ni, kira sama ajelah. Hehehe

 

Kenapa aku pilih Korea bukan Japan untuk melihat keindahan Cherry Blossom ni? Sebab utama ialah kos di Korea adalah lebih murah compare dengan Japan walaupun value exchange currency Korea dan Japan lebih kurang sama aje. Insya Allah lain kali kalau ada rezeki aku nak juga merasa Sakura di Japan.  Sebab lain kenapa aku pilih Korea ialah aku dah jatuh cinta dengan Cherry Blossom kat Jinhae. 😍😍💘💘

 

Macam biasa 1st entry aku bila balik dari mana-mana aku akan share itinerary dan total kos yang aku belanja. Cuma nak inform yang tema journey aku kali ini adalah #chasingcherryblossom dan #spring. So tempat-tempat yang aku pegi mainly untuk tengok bunga-bungaan. Kalau pegi musim lain pandai-pandailah adjust ya.
Ini adalah 1st trip aku ke Busan, Jinhae dan Jeonju, so actual itinerary kat bawah ni lari banyak dari yang dirancang. Bagi aku itulah kelebihan pegi sendiri, our plan should be flexible mengikut keadaan cuaca, keadaan fizikal travel buddy serta masa. Kali ni aku pegi berlima termasuklah anak dara aku. Tapi 2 orang lagi sambung trip ke Seoul plak. Sakan tau diaorg berjalan sampai 2 minggu. Huhuhuhu jeles I sebab kena balik awal. Apa nak buat nak jimat cuti punya pasal. Lagipun aku dah ke Seoul 2 kali so kena jimat-jimat skit cuti dan duit hehehehe

Anak dara aku yang 1st time gi oversea… anak muda skrg mmg suka korea.

Kami ber5


Day 1 – Busan/Jeonju
• Arrived in Busan
Take bus from Seobu Intercity Bus Terminal to Jeonju (3 hours journey)
• Check in Jeonju Golmokgil Guesthouse
Jeonju Hanok Village sightseeing

 

Day 2 – Jeonju/Busan
• Jeonju Hanok Village sightseeing
– Omokdea
– Hanbok experience
– Punggnamun Gate
– Gyeonggijeon Shrine

• Take bus from Jeonju Terminal Bus to Busan
• Check in Welcome Busan Guesthouse
• Jagalchi Market
• Gwangbok-ro Fashion Market

 

Day 3 – Jinhae Cherry Blossom Festival
Take bus from Seobu Intercity Bus Terminal to Jinhae Intercity Terminal Bus (1 hour journey)
• Gyeonghwa Train Station
• Jehwangsan Park
• Yeojwacheon Stream
• Take bus from Jinhae Intercity Terminal Bus to Seobu Intercity Bus Terminal

 

Day 4 – Busan
Nakdong Riverside (Canola Flowers Field)
Haeundae Beach
Gamcheon Cultural Village
Oryukdo Skywalk

 

Day 5 – Busan/KL
• Depart from Busan International Airport to Kuala Lumpur

 

Tengok kat column Actual untuk total expenses
 
Alhamdulillah #chasingcherryblossom mission tercapai dengan izinNya. Keadaan cuaca memang memainkan peranan dalam #chasingcherryblossom mission ni. Kalau kawan-kawan nak pegi memang kena pilih date yang betul. Kalau terlalu awal Cherry Blossom belum kembang. Kalau terlalu lewat Cherry Blossom telah banyak berguguran. Kalau cuaca hujan berhari-hari pun akan menyebabkan Cherry Blossom cepat gugur. Pendapat peribadi aku date yang terbaik ialah 30 April ke 5 April kalau nak tengok Cherry Blossom di Jinhae dan Busan tapi kuasa Allah mengatasi perancangan kita. Jadi be prepared mentally untuk menerima seadanya ya… Kita Hanya Mampu Merancang, Hanya Allah yang Menentukan. Doa.. Doa… Doa…Doa…

 

Till then, c u in my next journey, Insya Allah…. 

Annyeong!

 

Advertisements

2 thoughts on “ Chasing Cherry Blossom 2017: Itinerary & Expenses – Busan/Jeonju/Jinhae

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s