Winter Trip 2016: Kunming – The Stone Forest

~ 16 Dec 2016 ~

Kitaorg sampai Kunming Train Station dalam pukul 8 lebih pagi tu. Singgah kejap kat bank untuk withdraw duit lepas tu terus ke The Stone Forest.  Jarak dari Kunming lebih kurang 1.5jam.  Suasana kat Kunming masa tu berkabus aje. Sejuk ler juga wpun tak bersalji.

Berkabus sepanjang perjalanan ke Stone Forest
Tol stone forest
 

Masing2 kat dalam van senyap aje… samada menghayati view sekeliling atau pun sambung tido πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜… .  Guide kitaorg kat Kunming ni macam sombong skit, tak ramah langsung macam guide kat Lijiang.  Takperlah janji dia bawa tempat yg kitaorg nak pegi.

Stone Forest ni sangat besar, so make sure bawa makanan utk alas perut dan air.  Sebelum masuk pegilah toilet dulu kat area parking tu. 

Kena tunggu buggy car kat sini
Buggy car ni akan stop kat area ticket office
Beli tiket kat sini. Alhamdulillah kitaorg ditegur oleh sorang guide yang boleh cakap english

  • Ticket entrance – CNY180/pax
  • Buggy car – CNY30/pax
  • English guide – CNY180 (harga ni kitaorg divide 6pax, so sorang byr CNY30)

Dapat 2 tiket; satu utk entrance, satu lagi utk buggy car. Simpan elok2 tiket ni ya
Guide stone forest berpakaian kaum Sani. Diaorg ni minta ambikkan gambar, suka betul diaorg… layannnn aje ler
 

Lepas dah beli tiket kitaorg ke tempat menunggu buggy car untuk ke entrance Stone Forest.  Jauh lagi rupanya, klu naik buggy car dalam 10 minit ler. Sampai depan muzium kitaorg berjalan kaki plak ke entrance tapi tak jauh sgt jalan.  Masa jalan ni guide kitaorg explain pasal sejarah kaum Sani.  Best gak ambik english guide ni at least tahulah juga sejarah diaorg.

Mas kitaorg sampai ni actually dah kurang crowded.  Rupanya group yang datang dengan pakej, sampai awal pagi so masa kitaorg sampai tu banyak group yg dah beransur balik.  Guide kitaorg inform yang travel package slalu dtg awal pagi dan belah petang. So kalau sampai dalam 10 keatas kira oklah.

Masih ada autumn di musim winter… hehehe


Sangat besar kawasan stone forest ni. Memandangkan kitaorg tak dpt lama, so pegi tempat2 yang penting aje
 

Sebenarnya boleh aje kalau nak jalan sendiri kat dalam ni tapi bersedialah untuk sesat. 😬😬😬 kalau rasa banyak masa then ok untuk explore sendiri.  Kalau rasa nak bergerak pantas then better ada guide. Tapi kalau rasa nak jimat duit, then hentam ajelah labuuuu.  Nanti kat dalam stone forest diaorg ada sediakan phone utk minta pertolongan kalau sesat, cuma masalahnya kalau kita tak pandai cakap mandarin. So how? πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

Jomlah kita enjoy view Stone Forest ni….

Bagaimana stone forest ni terbentuk

Boleh sewa baju kaum Sani ni untuk bergambar.

Macam bentuk buaya
Yang ni plak macam kucing
View point ni wajib pegi utk tengok stone forest dari atas
Kat atas view point
Stone forest



Ashima ni antara sejarah kaum Sani
Inilah kononnya batu yang menyerupai ashima
Tak tahu nama buah ni tapi sangat sedap πŸ˜‹
Superwomen hehehe
Di belakang tabir πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ camerawoman yang sgt semangat

Dapat bergambar gan si comellll

Walaupn penat sebab kawasan ni sgt besar tapi aku rasa tempat ni worth to visit. Walau apa pun sebab kewujudan tempat ini, biarlah kita sekadar mendengar sejarah mereka tapi ibrah yg kita boleh ambil ialah Allah boleh lakukan apa sahaja, Allah boleh cipta apa sahaja yang dikehendakiNya tanpa batas…. 

Till then c u in my next journey, Insya Allah…

Advertisements

One thought on “Winter Trip 2016: Kunming – The Stone Forest

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s