Winter Trip 2016: Lijiang – Mufu Mansion

Mufu Mansion atau dikenali juga Mu’s Residence ni adalah tempat penginapan pemimpin kaum Naxi. Ala2 cam Menteri Besar ler gitu.  Bila masuk dalam ni macam Forbidden City cuma dalam skala yang kecik skit.  Dalam ni ada macam2 bangunan tapi sayang sangat sebab kitaorg tak tahu nama dan fungsi setiap bangunan atau bilik yang ada.

dsc_0775-medium
kalau nak tahu besar mana kawasan ni, cer tgk gambar kat tiket tu

Mufu Mansion ni menyediakan guide yang hanya berbahasa Mandarin. So kitaorg menikmati pemandangan dan bergambar aje ler.  Alhamdulillah guide kitaorg sudi menemani sepanjang dalam mansion ni.  Dia hanya tunjuk jalan aje tapi still takleh nak explain sejarah pasal tempat ni sebab dia tak tahu cakap english.

Siapa biasa tengok cete history drama China atau Korea boleh ler dapat feel bila jalan dalam mansion ni. 😀😀😀  Entrance fee nak masuk ni CNY60 dan waktu operasi dari 8.30am hingga pukul 5.00pm.

Bagi yang nak merasa pakai costume kaum Naxi boleh kat sini.  Harga sewa sepasang baju + sekeping gambar ialah CNY20.  Kalau nak print lebih dari sekeping kena tambah CNY20/pcs.

dsc_0880-medium
booth untuk sewa baju
dsc_0900-medium
Hazilah dan Ain aje yang posing gan costume Naxi… aku tingin gak tapi takde mood

 

Kalau nak tengok Mufu Mansion dan Old Town dari atas then boleh terus ke bahagian belakang kawasan ni.  Ada tangga untuk naik ke atas bukit.  Guide kitaorg tu Masya Allah bukan main laju dia jalan menapak tangga.  Kitaorg plak entah berapa kali berhenti ambik nafas. heheheh

dsc_0850-medium
slow and steady naik tangga
dsc_0849-medium
ini jalan rata ke arah atas bukit.  kitaorg guna jalan ni masa menurun

 

Ini view dari atas……

img_3418

dsc_0872-medium

 

Nothing much to story mory .  Jom layan gambar…..

img_3495
depan gate nak masuk Mufu Mansion
img_3390
Kawan aku Sofeya kata macam scene dalam cete Scarlet Heart Ryeo…. dimanakah Wang So? 😊😊

img_3489

 

dsc_0811-medium
Menunggu Wang So… hahahha

dsc_0820-medium

 

dsc_0824-medium

dsc_0836-medium

dsc_0839-medium

dsc_0844-medium

dsc_0847-medium

dsc_0856-medium

dsc_0878-medium

 

Till then c u in my next journey, Insya Allah…..

Advertisements

4 thoughts on “Winter Trip 2016: Lijiang – Mufu Mansion

    1. Backpack… cuma utk ground we all decide ambik local guide since kat lijiang hanya ada bas. Taxi kat sana adalah van so boleh juga chartered taxi or cari local guide. Saya nak jimatkan masa since 5hari aje.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s