Winter Trip 2016: Lijiang Old Town

~ 15 Dec 2016 ~ 

Lijiang Old Town ni merupakan UNESCO World Heritage Site.  Selain daripada Jade Dragon Snow Mountain, Old Town ni pun antara sebab aku nak pegi Lijiang.  Nature dan traditional culture adalah 2 benda yg aku suka klu pegi travel.  I got both @Lijiang. 😍😍😍

Kat dalam Old Town ni banyak guesthouse. Klu cari kat booking.com tu panjang senarai yg keluar. Since aku suka culture site ni, dan untuk memudahkan round sekeliling Old Town aku decide stay dalam Old Town ni.  Kalau nak tau pasal accomodation, boleh baca entri sebelum ni –> klik SINI.

View waktu malam sangat cantik sebenarnya. Tapi aku takde pengalaman sendiri huhuhu sebab tertidur keletihan. Setakat tengok kat google aje ler. Tu sebab aku rasa minimum 3 hari utk stay kat Old Town ni. A lot of things to explore but depends minat masing2 gak. Satgi korang  stay 3 hari pastu rasa bosan plak. 🙈🙈🙈

Entrance masuk ke Old Town ni dekat gan guesthouse yang aku booking

Kalau masuk Old Town ni kena bayar protection fee (CNY80/pax). Nanti korang akan dapat tiket so make sure simpan elok2 sebab klu jumpa checkpoint, diaorg akan minta tiket utk verify.  Kat mana nak bayar protection fee? Slalunya ada checkpoint kat setiap laluan masuk ke Old Town. So boleh bayar kat checkpoint. Tiket protection fee tu bukan digunakan kat Old Town aje. Ada juga 2/3 tempat lain yang kena tunjuk tiket tu. Contohnya Black Dragon Pool, so jangan bagi hilang ya.

Tengah bayar protection fee
Explaination kenapa lena bayar protection fee

Disebabkan aku 2 hari aje kat Lijiang dan malam tu dah nak ke Kunming dgn train, lepas subuh aku ajak Arin, Zaza dan Hazilah untuk round keliling Old Town.  Eaishah dah round Old Town malam tadi dgn Hazilah. Ain plak tak sihat so dia nak rest lagi.

Bila jalan awal pagi ni yang bestnya orang tak ramai. Boleh jalan slow and steady dan kalau bergambar pun tak crowded sangat.  Jangan lupa bawa gambar guesthouse; address; no telefon guesthouse; dan nama guesthouse dalam mandarin ya, sebab memang boleh sesat dalam Old Town ni.  Lorong2 semua nampak cam lebih kurang aje.

Kosong takde orang lagi

Meh layan gambar sekitar Old Town….




Warna autumn dalam musim winter 🍁🍁🍁
Colourful stairs
McDonalds
KFC
Kincir air
Kete polis yang comei dan Pizza Hut
Dataran… kfc, mcd dan pizza hut kat area dataran ni
Souvenier shop… susah nak cari key chain dan fridge magnet

Suka sangat lorong ni 😍😍


Antara kedai terawal yang buka pagi tu… borong shawl kita
Ada bank kat dlm Old Town ni, klu activate overseas withdrawal boleh withdraw kat sini

Public toilet kat Old Town bersih compare toilet lain kat China

Tengah buat penambahbaikan

Buai laju-laju…hehehe


Ikutkan hati memang tak puas jalan kat Old Town ni.  Banyak lagi lorong2 yang kitaorg tak masuk.  Masa tak mengizinkan ☚ī¸.  Insya Allah kalau ada rezeki aku akan repeat Lijiang.  Next time aku nak cari flight terus ke Lijiang, takmo singgah Kunming.

Till then c u in my next journey, Insya Allah…..

Advertisements

4 thoughts on “Winter Trip 2016: Lijiang Old Town

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s