Winter Trip 2016: Lijiang – Blue Moon Valley

Blue Moon Valley ni terletak kat area Jade Dragon Snow Mountain. Shuttle bus ke Blue Moon Valley kat dalam bangunan yang sama dengan shuttle bus ke JDSM, cuma lorong yang berlainan.  Sorrylah aku tak ambik gambar sebab bila dah kena AMS tu kepala memang pening2. So mood nak ambik gambar pun hilang, rasa nak tidur aje sebenarnya. 

Tak perlu beli tiket lain, tunjuk tiket yang ada gambar shuttle bus tu aje. Perjalanan dalam 20-25 minit. Walaupun sekejap tapi  aku dan kawan2 semua tertidur dalam bas.  Rasa letih giler.  Kat area Blue Moon ni ada electric car untuk round area ni.  Kena bayar CNY60 kalau nak naik electric car.  Kitaorg decide walking aje lagipun sampai dalam pukul 4 camtu pastu orang pun ramai. Lebih cepat berjalan rasanya.

Tour guide kitaorg memang sgt sporting.  Dia yang bawa kitaorg round Blue Moon tu dan dengan sabarnya menunggu kitaorg sebab banyak sangat berhenti ambik gambar.  Aku rasa itu yang best klu jalan kaki, senang nak stop ambik gambar. Berdasarkan pembacaan aku Blue Moon Valley ni ada 4 tasik, Jade-Like Wine Lake; Mirror Pond; Blue Moon Lake; dan Wave-Listening Lake.  Tapi bila sampai sini aku pun tak tau 4 tasik tu refer yang mana satu, ambik gambar aje aku tau. 😅😅😅

Walaupun tadi rasa lembik aje bila turun dari JDSM, sampai aje kat sini terus bertenaga sebab view yang sangat cantik. Subhanallah….   Oklah malas nak tulis panjang2 meh layan gambar yang tak seberapa ni. 😊😊

Kanan sekali tulah guide kitaorg. Sangat awesome dan baik wpun kami berkomunikasi pakai google translate aje

Tasik yang biru… mayb tu sebab panggil Blue Moon Valley kot
Pokok dlm air
Travel buddies aku…

Ala2 mcm cotton castle kat Turki.


Kalau ikut plan lepas Blue Moon ni kitaorg ke Baisha Village. Atas persetujuan semua, kitaorg decide balik guesthouse terus sebab masing2 letih disebabkan AMS.  Kepala pun still rasa pening.

Malam tu aku plan nak menikmati keindahan malam di Lijiang Old Town aje.  Tapi sampai aje guesthouse kepala aku berdenyut giler dan aku muntah lagi skali.  Lepas alas perut skit, makan panadol pastu baring.  Ingatkan nak tidur kejap aje last2 terjaga dah pukul 11 malam.  Night walk kat Lijiang Old Town hanya dalam mimpi….
Till then c u in my next journey, Insya Allah…..

Advertisements

One thought on “Winter Trip 2016: Lijiang – Blue Moon Valley

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s