Winter Trip 2016: Kunming/Lijiang – Itinerary & Budget

Ni Hao!

Hampir 2 minggu aku balik dari Kunming-Lijiang. Berbagai cubaan dalam trip kali ni.  Memang menimba pengalaman betul.  Alhamdulillah dapat geng yang sporting dan memahami.  Sorry ya korang, hopefully tak serik untuk ikut aku next time. šŸ˜ŠšŸ˜‰

Macam biasa setiap kali lepas any trip, aku nak share itinerary dengan harapan kawan2 lain dapat ler jadikan sebagai panduan for your future trip Insya Allah.  

Total trip aku ni 5 hari 4 malam. Tapi bagi sesiapa yang plan nak pegi aku advise  6 hari 5 malam ATAU 7 hari 6 malam. Make sure stay kat Lijiang minimum 3 hari baru best.  Aku sangat suka Lijiang dan wpun pengalaman toilet kat China bukanlah satu pengalaman yang “indah” tapi aku tetap berhasrat untuk repeat Lijiang semula, Insya Allah.

Day 1
– Depart to Kunming
– Take night train from Kunming to Lijiang (9 hours)

Day 2
Jade Dragon Snow Mountain
Blue Moon Valley

Day 3
Lijiang Old Town tour
Mufu Mansion
Black Dragon Pool Park
Guanyinxia
Take night train from Lijiang to Kunming

Day 4
The Stone Forest
Kunming Juixiang Cave

Day 5
– Yuangtong Temple
– Green Lake Park
– Fly back to KL


Agak pack sebenarnya itinerary aku sebab ada tempat yg aku pegi unexpected dan ambik masa yg lama. Itu pun ada 1/2 tempat yg kitaorg cancel sebab tak cukup masa.  Tambahan plak kena AMS kat Jade Dragon Snow Mountain so impact pada body.  That’s why aku suggest at least 6 hari 5 malam.

Berapa total aku belanja? 

Setelah kira actual expenses, jumlah duit yang “berterbangan” ialah sebanyak RM3k.  Since ada suami dan anak2 kenalah beli souvenier utk diaorg. Lebih ler skit belanja.  Actually entrance fee kat Kunming-Lijiang ni consider mahal gak ler. Tapi orang kata dah sampai, masuk jugalah mana2 tempat2 yang menarik.

Budget vs Actual

Harga flight tu aku tak beli masa promo sebab decide last minute. Klu time AA promo boleh dapat murah lagi rasanya. Sebab pernah baca kat blog ada yang dapat harga RM400++.

Oh ya, jangan lupa apply visa kalau naknke China. Boleh baca entri sebelum ni kalau nak tahu proses apply visa sendirian berhad. 

Semoga dapat beri manfaat pada semua. Kalau rasa nak share dipersilakan tak perlu minta izin. Cuma klu nak guna gambar2 dalam blog ni aje klu boleh inform ya.

Till then C u in my next journey, Insya Allah….

Advertisements

6 thoughts on “Winter Trip 2016: Kunming/Lijiang – Itinerary & Budget

  1. Salam akak.sy nk g kunming mac ni. Nk tny, travel tour yg akak amek dr wonders of yunnan tu, akak amek utk ground arrangement everyday ke? Or like certain days and places je?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s