Muslim Friendly Guesthouse di Korea

 Anyeong! 

I miss Korea especially bila masuk autumn. ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ‚๐Ÿ‚๐Ÿ˜

Entri kali ni aku nak share beberapa guesthouse yang Muslim Friendly untuk manfaat bersama. Korea ni selalu dekat dihati aku, upama kampong halamanโ€ฆ cewahhhhh jangan marah aku perasan sendiri hahahaha. So far yang aku tau 4 guesthouse ni aje, klu ada yang nak share guesthouse lain boleh PM aku yek. Boleh aku tambah dalam list ni nanti.

 

1. EID Guesthouse

Source: google

Pernah dengar Eid Halal Korean Food? Restoran ni ada di Itaewon dan juga Bandar Baru Bangi. Eid Guesthouse ni kira adik beradik ler dengan Eid Restaurant. Guesthouse tak jauh pun dari restoran. Boleh booking kat booking.com atau agoda.com

Source: google

Subway: Itaewon Station (Line 6, Exit 3)

Alamat: 67-20, Usadan-ro 4-gil, Yongsan-gu, Seoul

 

2. BoA Guesthouse

Source: google

Guesthouse ni terletak di area Hongdae (Hongik University). Senang kalau nak order halal Korean food dan juga muslim tour guide. Boleh tengok kat website ya untuk details. Klu nak senang boleh terus buat reservation online kat website guesthouse.

Source: google

Website: www.boaguesthouse.com 

Alamat: 15 Sinchon-ro 1-gil, Seodaemun-gu, Seoul

Subway: Hongik University Station (Line 2, Exit 4))

 

3. FN House

Source: google

Website : http://malaysianguesthouseinseoul.blogspot.my/2015/06/f-n-h-o-u-s-e-100-muslim-friendly.html?m=1

Alamat: โ€7, Eonjuโ€ro 168โ€gil, Gangnamโ€gu, Seoul

Subway: Apgujeong Station (Line 3, Exit 2)

 

4. Yeha Guesthouse โ€“ Jeju

Aku dan travel buddies depan Yeha. Ni kali ke2 aku stay kat sini

Aku dah 2 kali stay kat guesthouse ni. Personally aku suka guesthouse ni sebab senang ada alat2 memasak yang diasingkan untuk muslim. Cuma Yeha ni terletak dekat dengan airport dan bandar Jeju so agak jauh lah juga untuk ke tempat2 yang menarik kat Jeju ni. Boleh buat reservation online kat website aje. 

Website: http://www.yehaguesthouse.com/index.php?lang=eng

 

 

Actually klu booking mana-mana guesthouse kat Korea ok aje walaupun bukan Muslim Friendly. So far pengalaman aku, guesthouse di Korea not bad (kemas dan bersih). Klu nak guna peralatan di dapur bolehlah bawa sabun thaharah. Tapi dalam Islam selagi kita tak nampak peralatan itu digunakan untuk memasak makanan haram, cukup sekadar basuh dengan sabun basuh. Kalau was-was gak bawalah rice cooker kecik dari Msia. Wallahuaโ€™alam.

Till then c u in my next journey, Insya Allah….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s