Haru Trip 2016: Sekitar Mt.Fuji

~4 Mei 2016~

Actually kat area sekitar Mt.Fuji ada banyak tempat menarik. Bagi yang suka aktiviti lasak boleh ler buat aktiviti air kat tasik sekitar Mt.Fuji atau hiking Mt.Fuji.  Cuma hiking tu rasanya time summer aje boleh.

For nature lover actually tak rugi spend more time kat area ni. Mayb boleh overnight at least semalam.  For me… Aku prefer at least 2 malam kot. πŸ˜€πŸ˜€  Memang suka area ni. 

View sepanjang dalam train…

Since GPS kereta bawa kitaorg ikut jalan lain, bukan jalan biasa yg Rafidi slalu ikut. Rezeki kitaorg dpt stop kat satu view point.  View nature kat situ Subhanallah sangat cantik dan tenang aje.  Sepanjang aku kat sini duk mengimbau2 kenangan Swiss.  Adalah skit ala2 Swiss tapi Swiss lagi cantik. 😍😍

panorama view

konon2 menghayati alam πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜… tapi rindu cik abang sebenarnya
 

Nampak tak tasik kat dalam gambar tu? Hutan kat area tasik tu namanya Aokigahara. Terletak di sebelah barat laut Mt.Fuji.  Hutan tu terkenal sebagai tempat bunuh diri di Jepun.  Siap ada papan tanda larangan/peringatan utk tidak membunuh diri dlm hutan.  Aku rasa mesti seram klu masuk hutan tu. 😁😁😁  Aku tau cete pasal hutan ni pun sebab adik Raudzah yg inform. Adik dia tengok cete ‘The Forest’.  Korang google lah yek pasal Aokigahara ni. πŸ˜‰πŸ˜‰

Kat bawah ni aku snap gambar dr dalam kete.  Apa yg aku perhatikan kebanyakan rumah2 yg ada tanah mesti ada kebun sayur atau tanam bunga2.

Lepas Shibazakura tu kitaorg pegi satu perkampungan tradisional Jepun.  Nama tempat tu Saiko Iyashi No Sato Nenba.  Nanti aku cete pasal kampung ni kat entri lain.

Sebelum kitaorg balik ke Tokyo singgah kejap kat Kawaguchiko. Kat area tasik ni pun jelas nampak Mt.Fuji. 😍😍

Abislah day trip aku kat area Mt.Fuji.  Tempat lain yg boleh visit ialah Mt.Kachi Kachi ropeway dan Mt.Fuji 5th Level. Tu sebab aku rasa kena spend time 2/3 hari kat sini baru betul2 menghayati. πŸ˜‰πŸ˜‰  Insya Allah next time pegi lagi.

Till then c u in my next journey, Insya Allah….

Advertisements

3 thoughts on “Haru Trip 2016: Sekitar Mt.Fuji

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s