Haru Trip 2016: Fuji Shibazakura Festival

~ 4 Mei 2016 ~

Since aku sgt happy dpt tgk Shibazakura so 1st entry aku kali ni pasal Shibazakura. Takperlah yek tak ikut turutan hari. hehehe  

Berkobar2 nak share pasal Shibazakura sebab slalunya klu cakap pasal spring kat Jepun mesti relate dgn Sakura aje kan. πŸ˜‰

Apa yang menarik kat festival ni ialah taman Shibazakura berlatarbelakangkan Mt.Fuji.  Mt.Fuji ni mmg sgt terkenal dengan sifat ‘pemalu’nya.  Kalau Allah izinkan Insya Allah dptlah kita tgk full Mt.Fuji, klu takde rezeki kita dpt tengok awan aje. Alhamdulillah saya dpt tgk Mt.Fuji dgn jelas sepanjang hari, dari pagi sampailah petang.  

Tips: Mohonlah doa pada Allah secara spesifik apa yg kita nak. Berdoalah awal2 bukan dah sampai Jepun baru berdoa sebab kita tak tahu doa kita makbul atau tidak.  Ingatkan travel buddy utk turut berdoa kerana mana tau dlm ramai2 ada doa kawan kita yg makbul. #trustAllah #keeptalkingtoHim

Shibazakura Festival ni terletak di Lake Motosu. Festival ni diadakan setiap tahun bermula mid April hingga hujung Mei. Kalau nak tau exact date better check website ni –> SINI

Masa aku pegi ni almost 80% dah full bloom. So agak2lah jgn pegi terlalu awal, jgn terlalu lewat.

Entrance Fee: Β₯600/pax

Operational Hour: 8.00am – 5.00pm

How to go? 
Boleh naik bas dari Kawaguchiko Station atau sewa kereta.  Boleh tgk sini utk cara ke Shibazakura Festival –> SINI

Aku naik Azusa Express dr Shinjuku Station hingga Otsuki Station.  Dari Otsuki naik kereta sewa ke Shibazakura Festival.  Expect jalan sesak ya utk ke festival ni tambahan plak time aku pegi ni cuti panjang kat Jepun (Golden Week).

dalam train.. azusa express

mt.fuji didepan mata… subhanallah rasa excited dan speechless
still speecless… masa ni still dlm kete on the way ke taman shibazakura
peta taman shizakura
Ada 2 entrance utk ke sini. Aku masuk entrance yg belakang. Alhamdulillah Allah mudahkan, kete pun x banyak sgt compare to main entrance. So ‘Q’ tak panjang dari main road ke tempat parking.  Aku sampai sana dalam pukul 11.30am.
parking lot

tak panjang ‘q’ utk beli tiket masuk
harga tiket dan operating hours
deretan toilet dkt gan kaunter tiket.
Biar gambar berbicara, enjoy the view. 😍😍

orang ramai… masa ni duk tgh berjalan ke arah taman lepas entrance
jagung manis bakar… sedap sgt dan cepat abis. jgn kecewa klu tak dpt beli
panorama view… tak besar sgt taman ni, penat bergambar aje hehehe
wefie jgn tak wefie heheh
shibazakura & mt.fuji
rest kejap sambil makan aiskrim
close up skit shibazakura
panorama plaza tu good spot utk ambik gambar satu taman. better ‘q’ utk naik platform tu dulu lepas tu baru round area bawah
dream come true… slalu tgk kat google images aje πŸ’–πŸ’–
mt.fuji dr shibazakura

Bila tengok balik gambar2 kat Shibazakura ni, rasa mcm tak percaya dah sampai.  Ini gara2 terlalu banyak tgk gambar kat google. πŸ˜…πŸ˜…

Till then c u in my next journey, Insya Allah….

Advertisements

13 thoughts on “Haru Trip 2016: Fuji Shibazakura Festival

  1. Kami pun x aim utk sakura sebenarnya, nak daki Fuji, tapi masa beli tiket tak study lg pasal jepun, beli je dulu… akhirnya tengok Fuji di kejauhan saja… πŸ™‚

    Like

  2. Masa saya pergi awan tebal, fuji malu. kemudian sejuk sangat, angin kencang… nak pegang kamera nak amik gmabar pun rasa malas…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s