Weekend Gateways: Angkor Village 

~ 31 Jan 2016 ~

Hari ni misi utk menakluk Angkor temple.  Paling glamer Angkor Wat (UNESCO World Heritage Centre), kawasan Angkor ni sangat besar. Klu ikutkan mmg satu hari penuh kena round. Itu pun rasanya simple journey aje. Bagi yg minat bangunan mesti nak spend lama kat setiap Angkor. 
 

ini map keseluruhan angkor village. besar tau so plan betul2 nak spend masa mcm mana kat sini (source:google)
 

Aku hanya pegi 3 main Angkor aje; Angkor Wat, Bayon dan Ta Prohm.  3 angkor ni pun dah ambik 1/2 day.  Klu org yg suka bangunan mesti ambik 2 days pass atau 3 days pass atau lebih lagi.  Especially org yg nak ambik gambar sunset atau sunrise yg cantik kat Angkor Wat.  Ada certain hari cuaca tak bape cerah so sunrise tak bape cantik, tu yang datang berulangkali tu.

Destinasi pertama: Angkor Wat

 

aku beli 1 day pass aje, harga 20USD, siap ada gambar lagi kat tiket. jgn bagi hilang tau tiket ni

 
ini area kaunter tiket, tepi jalan aje sebelum sampai angkor wat
  
tgh beratur beli tiket
 

Kitaorg gerak dr guesthouse  pukul 5.00am lepas solat subuh. So sampai Angkor Wat lebih kurang 5.30am.  Misi kitaorg nak capture sunrise moment… Kononnyalah 😂😂😂

TIPS: klu nak cari spot cantik untuk ambik gambar kena pegi awal. Pukul 5 pagi dah buka so datang ler sebelum pukul 5 then baru boleh cari spot yang cun.


Sampai aje kat area tasik sebelah kanan dr entrance tu, Masya Allah dari jauh aku nampak ramainyaaaaaa manusia. Masing2 dgn kamera sambil tunggu sunrise.

Aku pun terhegeh2 mencari spot tapi yg tinggal spot yg tak bape cun.  So memyelit2 ler mana yg patut.

  

nampak tak betapa ramainya manusia hehehe
 
matahari malu pagi tu.. ini aje yg aku dpt capture sunrise moment di angkor wat

 
wpun masa ni hari dah terang tapi still masih ramai yang stay utk ambik gambar angkor wat. spot paling best sudut kiri tasik ni
 
dah cukup dah menyelit, now nak jenjalan dlm angkor wat plak

   

Jom layan gambar kat Angkor Wat…

  

   
    
  

  
  

can u c me?
  
travel buddies
  
dah cerah masa ni
  
dapat ambik gambar sunrise
  
jenuh nak posing ala2 pegang matahari 😀
 

  

  

  

TIPS: bawalah kipas tangan dalam beg. Sangat berguna bila dah kepanasan 😅😅😍

Pukul 9 lebih kitaorg abis round Angkor Wat. Lepas aje keluar dari Angkor Wat, barulah rasa lapar. Pagi tu kitaorg breakfast simple aje.  Pastu lupa nak inform Kasim utk belikan sarapan.  Sebab once dah masuk Angkor Village ni, ambik masa kalau nak ke bandar utk makan.

kasim belikan pulut dlm buluh utk kitaorg alas perut.

TIPS: klu keluar lepas subuh, sampai aje kat angkor wat pesan dgn driver tuk tuk utk belikan breakfast.  Nanti bila dah abis round boleh ler makan dulu sebelum sambung visit ke angkor lain. 




Destinasi ke2: Bayon  

entrance ke angkor thom. banyak kenderaan berhenti sebab tourist nak ambik gambar patung kat jambatan tu
  
gambar entrance angkor thom kat duit cambodia
  

patung bermuka marah disebelah kanan – merujuk kepada kejahatan
  
patung bermuka senyum disebelah kiri – merujuk pada kebaikan
  
sungai yang sgt cantik… sorry tak tahu nama hehehe

   

  

  

  

  

   
Masa dah abis round Bayon ni, masing2 dah mula rasa keletihan, kepanasan dan kelaparan.  Kasim kata cuaca hari tu kurang panas dr biasa, so aku x tahulah klu panas biasa tu camne. 😬😬😬

Destinasi 3: Ta Phrom (Tomb Raider)

Semua org ternanti2 nak ke sini sebab tempat ni film location Tomb Raider.  Cete ni dah lama, aku pun dah tak ingat camne jalan cete ni.

Ta Phrom ni bagi aku sgt fragile sebab terlalu banyak pokok2 besar yang ‘menengek’, ‘melingkar’ kat dinding2 bangunan. Aku tertanya2 gak camne boleh jadi camni tapi hanya Allah yang Maha Mengetahui.
 

jalan masuk utk ke ta phrom
 
  
 
mula2 masuk aje dah nampak batang pokok yang besar dan senget
  
  
sebahagian dinding yg dah runtuh sebab akar dan pokok yang membesar
 
 
camne boleh tumbuh atas tembok???
  

spot utk bergambar dr tepi
spot bergambar dr depan
tourists…

  

  

  

ini plak spot dalam cete tomb raider
takde angelina jolie masa ni hehehe

  


Masa kat sini mmg dah tahap maksimum keletihan, gara2 tak breakfast berat.  Tenaga tak cukup 😂😂😂.  Masing2 pun mcm bergambar ala kadar aje. Dah tak larat senyum.

Sepanjang perjalanan ke tiga2 angkor tu adalah juga kasim stop kat bbrp tempat menarik.  Tapi punyalah tak larat, aku ambik gambar dr atas tuk2 aje. 😅😅😅
 

ini tempat tabib raja
  
jambatan… mcm dlm gambar kat duit tu
    
tempat pertandingan gajah berlawan
   

ada 12 bangunan mcm dlm gambar. 12 tu merujuk kpd chinese zodiac

Korang tau pasal Perang Pol Pot? Boleh baca lanjut pasal Pol Pot kat –> SINI.

Actually Angkor Village bukan dimiliki oleh Cambodia tapi Vietnam yang punya. So semua hasil kutipan penjualan tiket angkor ni Vietnam yg dpt.  Kitaorg semua terkejut bila dengar Kasim cete.  Kenapa jadi camtu?  Sebab itu hasil persetujuan masa rakyat Cambodia minta Vietnam tolong diaorg dr cengkaman Pol Pot.  Sebagai cagaran, diaorg bg angkor kepada Vietnam dan paling terkejut perjanjian ni terpakai selama 99 tahun. 🙀🙀😪😪

Kitaorg rasa kesian sgt sebab patutnya dgn duit dr tourism ni Cambodia boleh buat mcm2 utk rakyat.  Tapi bila pikir2 balik, selamatkan diri dr Pol Pot lebih penting pada masa tu sebab kekejaman Pol Pot yang melampau.  Kalau nak tau sekejam mana Pol Pot ni korang boleh pegi Muzium Pol Pot di Pnhom Penh.

Till then c u in my next journey, Insya Allah….

Advertisements

6 thoughts on “Weekend Gateways: Angkor Village 

    1. Wsalam
      Bila nak pegi?
      Akak bawa USD aje tapi klu beli barang duit baki tu diaorg bagi duit Cambodia.
      Duit yg akak guna utk ambik gambar tu pinjam Kasim punya duit 😀😀

      Pegi SR aje atau singgah PP juga?

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s