Weekend Gateways: Sunset di Tonle Sap Lake

~ 30 Jan 2016 ~

Masa aku survey pasal Tonle Sap Lake ni 1st impression aku ialah biasa2 aje.  Itupun based on apa yg aku baca kat blog org lain.  Tapi klu suruh aku pilih Cambodian Cultural Village atau Tonle Sap Lake, aku prefer pegi sini sebab aku nak tgk reality of Cambodia.

harga trip tonle sap lake ni 15usd sorang.

Tonle Sap Lake ni attached dgn Tonle Sap River, dan terus bersambung dengan Sungai Mekong.  Ingat tak dlm entry pasal Kg. Chong Khneas aku ada cete yg kampung tu akan dinaiki air.  So dari Tonle Sap Lake ni lah air tu datang. Bermula dari Sungai Mekong hinggalah ke Tonle Sap, air yang naik sangat tinggi. Slalunya dalam bulan Jun hingga Oktober.

Jujurnya aku mmg tak boleh imagine air ni naik mcm mana… Mayb daya imaginasi aku kurang hehehe

nampak tiang tu tak? itulah penanda aras kenaikan air. so boleh imagine tak berapa tinggi air tu naik.

Agak ramai gak org masa kitaorg sampai kat jeti.  Aku rasa maybe semua org nak tgk sunset di Tonle Sap Lake.

 

lepas beli tiket, beratur untuk turun ke deck utk naik bot
  
view dari atas masa duk beratur
  
deretan bot yang menunggu peminat2 sunset naik hehehe
 

 

jom enjoy the ride… bot dah nak gerak
satu bot ni kitaorg yang punya ๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„

Pesanan ikhlas aku, jgn expect perjalanan bot ni mcm paris cruise ke, atau macam naik bot kat Bruges ke ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€. Bau sekeliling amat tidak begitu selesa tapi terimalah seadanya dan jgn biarkan bau2-an tu spoil mood kita. Ok? kat KL pun bukanlah hebat sgt ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ alamak, kang ada plak yang marah aku. ๐Ÿ™Š๐Ÿ™Š
 

kedai atas air
  
tengah basuh pingan mangkuk
 

Kat tepi tebing tasik tu aku nampaklah beberapa kubur.  Kassim cete klu masa air tgh naik, mana2 penduduk yang mati, mayat2 diaorg akan digantung atas pokok sebab tak boleh nak tanam.  Bila air dah surut baru diaorg tanam mayat2 u kat tepi tebing. 

 

kubur
 
Boleh dikatakan Tonle Sap Lake ni macam perkampungan air.  Banyak rumah sepanjang tepi tebing hinggalah kat tgh tasik.

  

 

ramai gak yang stay atas air kat tasik ni. rumah yamg diaorg bina ni fleksibel, bila air naik rumah pun auto naik ikut paras air.
  
pondon kecik yang diikat tu reben ayam
 

Jom enjoy sunset view yang aku capture sepanjang aku kat dalam boat…

   
    
    
 
  

 
    

view point utk tgk sunset

 

semua tgh sibuk dgn kamera masing2 termasuklah aku hehehe
 
Abislah cerita sepetang di Tonle Sap Lake.

Till then c u in my next journey, Insya Allah…..

Advertisements

3 thoughts on “Weekend Gateways: Sunset di Tonle Sap Lake

  1. salam kak,

    saya pun baru balik siem reap last week and buat blog ni sebagai rujukan sebelum pergi.
    kami pun mula2 hampir skip sunset at tonle sap ni, tapi setelah diheret oleh Kassim
    sampai jugak. memang awesome sangat. cantik gila sunset dia

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s