Weekend Gateways: Cambodia – Guesthouse

Ya Allah mood menulis aku ni tak sampai2 😁😁😁  Sorrylah yek klu duk menulis entri skit2 aje.  Entri ni aku just nak share pasal penginapan aku aje kat Siem Reap dan Phnom Penh.  Mood utk cerita2 lain belum sampai πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜….

The Villa Sok San (Siem Reap)

 

Actually kitaorg booking Jasmine Garden Villa kat booking.com. Sampai kat SR, baru kitaorg tau yg Jasmine Garden Villa tutup sebab tgh renovate nak besarkan guesthouse.  Kitaorg dibawa ke Villa Sok San.  

Alhamdulillah not bad gak ler guesthouse ni, bersih dan selesa. Dekat sgt gan area Night Market dan Pub Street, walking distance aje.

Kitaorg ber6, so booking 2 bilik yg ada 3 katil. Harga yg kitaorg bayar, harga Jasmine Garden Villa USD35/room utk semalam. So aku tak sure harga Villa Sok San ni sama ke tak.

 

recommended by tripadvisor
 
 
posing depan guesthouse

 
check in…
  

ruang kat lobi
   
ada welcome drink. masam2 air ni, sedap πŸ˜‹
 
bilik kat tingkat 2. kena naik tangga takde lif.
 
bilik kitaorg ada 3 katil, satu lagi kat tepi dinding hujung katil
    
toilet takdelah besar sgt mayb sebab ada bathtub kot
  
balkoni kat tingkat 2, boleh lepak2
  
bhgn depan guesthouse ni ada restaurant. klu malam ramai gak ler mat saleh dinner kat sini. food kat sini non halal, so kitaorg tak makan kat sini.
 

Nawin Guesthouse (Phnom Penh)

Harga semalam USD35/room utk 3 katil. Booking kat booking.com gak. Harga tu termasuk breakfast.  Memang kitaorg berpuashati stay kat sini.  Guesthouse ni pun takde lif so bertabahlah kalau dpt bilik kat tingkat 4. πŸ˜€πŸ˜€

 

bilik yang sgt luas, bersih dan selesa
bilik ni ada balkoni. since tido semalam aje tak sempat nak lepak2 kat sini

  

  

kat sini takde bathtub
 
 
ini menu breakfast yang aku pilih, roti bakar dan kopi susu ais
 


Giant Ibis – Night Bus

Lagi semalam kitaorg tido dalam bas so dapat jimat kos guesthouse. πŸ˜‰πŸ˜‰  Kitaorg naik bas ni utk ke Phnom Penh.  Perjalan dalam 8 jam lebih kurang.  Bertolak pukul 11.30pm dan sampai Phnom Penh dalam 6.30am.  Aku booking online, harga USD16 sehala.  Boleh pilih seat siap2 masa beli online.

 

inilah rupanya bas giant ibis
  
posing dulu sebelum tidi πŸ˜…πŸ˜… actually kitaorg ambik seat atas. seat ni mcm double decker so kat bawah kitaorg tu ada org lain. better ambik seat atas sebab klu bawa selari gan lantai bas. jgn risau tak kotor insya Allah sebab bila nak naik bas ni kena tanggal kasut. seat bas mcm katil so boleh baring dgn selesa wpun takde tilam empuk.
 

Till then c u in my next journey, Insya Allah…..

Advertisements

4 thoughts on “Weekend Gateways: Cambodia – Guesthouse

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s