Tips: Subway Korea Apps

Rasanya ramai yg dah pandai guna apps ni, takperlah yek aku share cara nak guna apps ni mana tau boleh jadi manfaat pada mereka yg tak tahu. 😍😍

1. Mula2 install apps Subway Korea dulu.  

 
 
2. Kenalpasti station mana kita nak naik (depart).  Contohnya aku dari Kimchee Dongdaemun Guesthouse so station paling dekat Jogno 5(o)-ga. Kalau tak tahu nama station boleh tanya kat staff guesthouse ya.

 

klik button search kat bottom right
  
taip nama station kat search box
 

 

pilih ‘departs’

 
nanti akan kuar tanda macam kat atas tu
  

3.  Dah selesai pilih departure station, kenapasti plak station utk destinasi yang hendak dituju.  Contohnya, aku nak pegi Myeongdong so kena cari nama station tempat yang hendak dituju.

 

taip nama station kat search box
 
 
pilih ‘arrives at’
 
 
complete dah pencarian perjalanan subway. kat bawah screen tu boleh tau subway fees klu guna t-money
  

4. Klik Transfer Info (tgk kat bhgn atas screen). Secara ringkas aku akan melepasi 3 station untuk ke Myeongdong.  
Transfer info ni boleh jadi guideline kat station mana kita kena tukar line.

kena transfer line 4 dari line 1 di dongdaemun station. perjalanan mengambil masa 11 minit. masa perjalanan boleh tgk kat top of the screen

Nota:

#apps ni kena ada internet (aku rent pocket wifi masa kat korea)
#kalau nak cari info station name tempat yg kita nak visit boleh check kat website ni –> Visit Korea, atau mana2 travel blog.
#make sure jot down line apa dan exit no berapa, kalau tak nanti jenuh duk round 😅😅😅 Lagi satu setiap line tu ada kaler.

Advertisements

8 thoughts on “Tips: Subway Korea Apps

      1. ok contohnye, dari itaewon ke myeondong, akan transfer di samgakji. so, akan ade additional charge tak semasa transfer? atau harga still same 1250 w?

        Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s