Overseas Withdrawal – Korea

Bila pegi oversea, kita slalu pening berapa banyak duit nak bawa.  Memang boleh tanya kawan2 yg dah pegi tapi itu hanya guideline aje tak boleh ikut 100%. 

Perkara yang perlu diambil kira:-

1. Kita ni suka shopping ke tak?
2. Ramai ke kawan2 atau saudara mara yang kita nak bagi souvenier?
3. Pergi sendiri atau dgn tavel agency? Klu pegi dgn travel agency just bawa duit belanja aje, kebanyakan perbelanjaan lain dah termasuk dalam pakej.

So far saya mmg tak bawa banyak cash. Slalu agak2 utk food, entrance fees,  accomodation, transportation dan souvenier.  Setiap kali nak travel saya akan activate overseas withdrawal debit card saya.  Klu M2U boleh set tarikh online aje.  

Tips: set tarikh mula 4 hari sebelum bertolak, tarikh akhir 3 hari selepas tarikh sampai Malaysia.

Masa kat Turki dan Europe tour macam senang jumpa ATM yang ada tanda MEPS.  Once ada logo MEPS boleh buat withdrawal kat ATM tu.  Tapi kat Korea kebanyakan ATM tak boleh nak buat withdrawal.  Entri kali ni saya nak kongsi senarai bank kat Korea yang boleh buat overseas withdrawal.  Klu stay kat area Myeongdong agak senang nak cari bank ni.  Tempat lain tak sure, boleh check bank location kat website diaorg.

Ada 4 bank tapi hanya 3 bank aje yg valid utk pemilik debit card selain dari Citibank.

1. Shinhan Bank

  

2. Hana Bank

  

3. Woori Bank

  

4. Citibank (valid untuk pemilik kad Citibank aje)

MBB charge RM12/transaction, bank lain aku tak sure.  Tapi slalunya changing rate bila buat overseas withdrawal murah lagi compare to money changer kat KL wpun ada transaction charge. Just make sure ada duit dalam account bank πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€

Hopefully info ni dapat beri manfaat.

C u in my next journey, Insya Allah…..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s