Autumn Trip 2015: Jeju Island

JEJU I’m cominggggg…. 

Although ini kali ke2 aku ke Jeju tapi still excited sebab Jeju ni memenuhi citarasa aku 😍😍😍 ~NATURE LOVER~

Aku naik Jeju Air utk ke Jeju Island.  Ada flight juga ke Jeju tapi aku pun tak tahu kenapa aku tak survey pun flight lain hehehe. Aku ambik flight awal pagi (7am) utk ke Jeju dan balik plak ambik flight lewat petang utk balik ke Seoul.

Atas permintaan group members, Jeju tour kali ni focus pada nature.  Tempat2 mcm Teddy Bear Museum, Trick Eye Museum dan seangkatannya tak masuk dalam list.  Memandangkan hanya 2H 1M aje kat Jeju so tak boleh nak cover banyak tempat. 4H3M is the best option kalau nak pegi semua part Jeju.  Kalau nak relaks2 seminggu kat Jeju pun boleh. Lagi pun jarak dari satu tempat ke tempat lain jauh2.  Ada yang ambik masa sejam lebih.  

Kat Jeju public transport hanya ada bus atau taxi.  Tapi dua2 tu agak susah sebenarnya dan sangat mencabar untuk kita manage time dari satu tempat ke satu tempat.  Slalunya kalau ke Jeju better sewa kereta dan drive sendiri, jimat masa dan senang.  Cara2 nak sewa kete boleh baca kat entri aku kat –> SINI.

Tempat2 yang aku visit kat Jeju:

  • Manjanggul Cave
  • Sangumburi Crater
  • Seopjikoji
  • Seongsan Ilchulbong
  • Gimnyeong Seongsegi Beach 
  • Jusangjeolli Cliff
  • Cheonjiyeon Falls


Manjanggul Cave

Actually Manjanggul cave ni hasil dari bekas laluan lava.  Subhanallah mmg sangat kagum bila tgk kesan lava ni. Kat dalam gua ni kena jalan sejauh 1km, penat berjalan gaklah.  

Menarik tempat sebenarnya especially bila bayangkan betapa besarnya lava tu, tgk ketinggian terowong tu pun dah tahu macam mana lava tu flow.

Entrance fee: KRW2,000 sorang

 

   

penghujung jalan… lava yang dah keras
   


Sangumburi Crater

Aku mmg aim nak pegi sini bila tgk gambar kat Korea Tourism.  Cantik aje tapi rezeki aku hujan turun masa sampai sini.  Kalau panas lalang2 kat situ cantik beralun2. Ya ke lalang? Pandai2 aje aku panggil lalang.

Emtrance fee: KRW6,000 sorang

Sangumburi (산꡼뢀리) is a crater with a circumference of over 2 km, and has been designated as a Natural Monument. It is located on the southeast side of Jeju-si, and is a flat crater, about 650 meters wide, 100 meters deep, and 2,070 meters in circumference. If you look at the crater from above up, it looks like a man-made circular stadium.

 

suka sgt jalan kat sini… tenang aje
  
tulah lalang … aku rasalah hehehe
  
close up skit
  
saje posing ala-ala jiwang
    
wpun hujan tapi masing2 semangat bergambar
 

kat entrance je pun dah cantik


Seopjikoji

“Seopji” is the old name for the area, and “Koji” is Jeju dialect meaning a sudden bump on land. On Koji hill which is wide and flat, there stands a stone Bongsudae called β€œHyeopjayeondae” with a 4m height and 9m length and width that has retained its original form.

Seopjikoji dekat sgt dgn Seongsan Ilchubong. Boleh singgah sini utk melepaskan penat mendaki Seongsan Ilchubong.  Ini feveret place aku sebab tepi laut, bolehlah kot2 nak melayan perasaan. 😍😍😍.  Tempat ni slalu gak jadi tempat shooting drama Korea

Kat sini FOC, cuma kena bayar parking KRW2,000. 

 

rumah yg hujung tu tempat shooting All in House
  
  
tingat cik abang kat kl 😍😍
  
salah satu tempat shooting cete Boys Over Flower
  
boleh nampak seoungsan ilchubong
 

 

lighthouse


Seongsan Ilchulbong

Seongsan Ilchulbong Peak rose from under the sea in a volcanic eruption over 100,000 years ago. Located on the eastern end of Jejudo Island, there is a huge crater at the top of Seongsan Ilchulbong Peak. The crater is about 600m in diameter and 90m high

Klu dah sampai sini mesti naik sampai atas tapi klu tak boleh then just jalan kat tepi tebing sambil menikmati angin laut.  Masa mendaki ke atas lebih kurang 50 minit utk naik dan turun.  Jangan lupa bawa air nanti haus sampai kat atas.

Dah nama pun Sunrise Peak, so view paling cantik utk tgk sunrise atau sunset kat atas ni.

Entrance fee: KRW2,000

   

sebelum naik bergambar dulu
  
panorama view jeju dr atas
  
puncak seongsan ilchubong
  
spot wajib utk bergambar
 
  


Gimnyeong Seongsegi Beach 

On day way tu nampak beach so apa lagi kitaorg pun stop kejap. Posing kat pantai dan kincir angin.  

  

angin kuat betul… tapi nyaman. paling best sebab tak sesak pantai ni mcm kat pantai cenang
  
kincir angin dan sawah padi. kemas aje nampak bendang kat sini
  
jenuh nak cari background cun utk wefie 😜😜
 


Jusangjeolli Cliff 

The Jusangjeolli was formed when the lava from Hallasan Mountain erupted into the sea of Jungmun. They are rock pillars shaped like cubes or hexagons of various sizes and almost seem as if stonemasons had carved them out

Adminssion Fee: KRW2,000

   
 


Cheonjiyeon Falls

Cheonjiyeon, meaning “God’s pond,” derives its name from the legend that the seven fairies serving the King of Heaven came down to the pond on stairs of cloud and bathed in its clean waters. 

Kalau malam sangat cantik (aku tgk kat google aje) sebab ni tempat terakhir kitaorg visit sebelum ke Jeju Airport. Klu nak tgk siang dan malam, boleh dtg sini dalam pukul 4.30pm. Kalau musim autumn 5.30 tu dah maghrib so dah boleh tengok air terjun berlampu. 😘😘😘

Adminssion Fee: KRW2,000

   

klu waktu malam, ada lampu kat belakang air terjun tu
    
    
macam tgh nyanyi lagu negaraku πŸ˜πŸ˜πŸ˜…πŸ˜…
  
di celah2 ruang

Abis dah journey 2 hari di Jeju.  Tak cukup 2 hari 😒😒😒 Insya Allah akan repeat tapi next time mayb kena stay lama lagi.
Apa2 pun semua enjoy kat Jeju wpun endingnya ada scene berlari kat airport. Kenangan manis pahit especially utk Ikin yang jadi pelari pecut hehehehe.

C u in my next journey, insya Allah….

Advertisements

7 thoughts on “Autumn Trip 2015: Jeju Island

  1. Assalamualaikum.. Thanks for the writing! Really helped a lot! Saya akan ke Jeju minggu depan.. Rasa mcm nak pegi je semua tempat yg awak pegi ni. hehe. Boleh tanya, berapa kos minyak utk 2 hari ni eh?

    Like

    1. Waalaikumussalam… alhamdulillah klu bermanfaat pada sis 😍.
      Bestnyaaa nak gi Jeju. Saya suka sgt Jeju. Saya tak ingat sis sebab kitaorg isi full. Masa dpt kete full lepas tu bila nak return back kitaorg isi full. Mayb around KRW60,000 – KRW40,000.

      Like

      1. Oh macam tu.. awak sewa kereta dekat lotte rent-a-car tu kan? saya ada baca entri awak tu.. Tapi kan.. sekarang nie, saya tengah register membership, tapi dah dekat sejam lebih, still processing. Hmm memang lambat ke macammane?

        Like

  2. As Salam
    Cantek gambar2 you tangkat. Nice wide angled. Semua Tu hasil kerja sendiri ke?
    Nak Tanya..sy akan ke Jeju Nov ni. Sewa kereta..teksi Dan naik bas ke tempat2 yg you pergi mana yg sesuai.
    Terima kasih & keep writing!

    Like

    1. Wsalam…
      Semua gambar ambik sendiri pakai nikon d5300 😊 saya budak baru belajar gak ambik gambar ni.
      The best transport kat jeju, sewa kereta dan drive sendiri.
      Thanks sebab sudi baca, menulis blog pun tak berapa pandai lagi. Insya Allah akan terus menulis.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s