Spring Trip 2015: Zaanse Schans – Holland

Day 9: 29 April 2015

Tak sangka kejap aje dah 9 hari aku kat Europe.  Hari ni aku pegi Zaanse Schans.  Di Zaanse Schans kita boleh tgk keadaan sebuah perkampungan Holland pada kurun ke-18 dan 19. Kat sini ada windmills dan clog iaitu ikon utama Holland.  Kalau datang Holland jgn lupa datang sini tau, aku suka suasana kampung kat sini.

zaanse schans dari jauh. masa ni baru sampai

Masuk free aje kat sini. 

Opening hours: 10am – 5pm

Macam mana nak ke sini? Boleh klik SINI

entrance… kena lalu jambatan ni on d way ke zaanse schans

 

souvenier shop
  
another souvenier shop
 

Di Holland ni cuaca agak sejuk bagi aku yg tak berapa tahan sejuk ni. 😁😁😁 Kat sini kena jalan slow and steady sebab nak menikmati suasana kampung hhehehe.  Zaanse Schans ni kecik aje so klu peak season aku rasa crowded gak ler. Masa aku datang ni pun mcm agak ramai juga org.

Aku ada terbaca tips kalau dtg masa peak season, kena sampai sebelum pukul 10am ATAU sampai antara pukul 4pm ke 6pm.  Isnin dan Selasa plak adalah hari yang paling senyap dalam seminggu. So plan ur trip.

 

rumah kampung di holland
  
rumah tepi sungai… terasa nyaman
  
ramai dah org masa ni tapi tak crowded sgt
 
 
map zaanse schans
  
sila pilih, nak tgk cara buat cheese dulu atau nak pegi kedai jual cheese
  
entrance
  
sape minat cheese mesti suka, ada macam2 produk dari tenusu
  
cheese shop
 

Lepas cheese shop masuk chocolate house plak.  Kat chocolate house boleh buat air coklat dan coklat bar DIY.  Tapi bukan free ya….

   

dah bayar, mula dr sini ya. ikut aje arrow dan turutan
  
yang ni kalau nak buat your own chocolate
  
 

Ada 2 cara untuk menikmati suasana Zaanse Schans, samada jalan kaki atau naik basikal.  Aku pilih basikal sebab bila lagi nak rasa berbasikal dalam suasana sejuk dan berangin. Harga sewa basikal €5/jam. Aku ambik sejam aje, itupun dah lebih dari cukup.

Hubby aku paling excited, every weekend dia slalu cycling so bila jumpa basikal macam lepaskan rindulah. 😅😅😅

 

nampak ‘sewa basikal’, good marketing
  
kedai sewa basikal
  
geng basikal
  
basikal nak posing jap
 

   

tenang
  
kambing ternakan
  
4 dari 7 windmills, masa ni cuaca dah mula mendung
    
lagi rumah cantik dan tenang
  
suasana kampung
  
 
  

Dah abis tour Zaanse Schans, visit clog shop plak. Boleh tengok cara2 buat clog dgn menggunakan peralatan tradisional. 

 

suka tgk kaler clogs ni cantik2. boleh beli kalau nak
  
merah tuuuu, warna favourite
  
ikon holland, tulips dan clog
  
kat sini tempat utk tgk cara2 buat clog
   

Memang enjoy tour kat sini. Barulah rasa macam kat Holland hehehe.  Angin makin bertiup kuat, sejukkkkk.  So abis dah cerita Zaanse Schans.

Till then c u in my next journey, Insya Allah.

Advertisements

4 thoughts on “Spring Trip 2015: Zaanse Schans – Holland

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s