Spring Trip 2015: Amsterdam – Holland

Amsterdam sangat terkenal dengan basikalnya.  Basikal menjadi kenderaan utama rakyat di Amsterdam. Memang sgt kurang kereta berbanding basikal.

Sebagai pejalan kaki kitaorg kena extra carefull sebab slalunya tiada istilah ‘stop’ bagi penunggang basikal.

 

balik keje kot
 
 
memang best berbasikal bila cuaca sejuk berangin
 
 
tempat parking basikal
 
 
kat tepi jambatan pun banyak basikal
 

Kalau dah sampai Amsterdam, antara tempat wajib pegi ialah tempat yg ada sign ‘I AMSTERDAM’.  Ada beberapa tempat yang ada sign ni. Aku pegi kat bhgn belakang Rijksmuseum.  Kalau nak tunggu takde org baru nak bergambar memang tak dapatlah. Sentiasa penuh org kat sign ni.

Tempat2 lain:

1. Amsterdam Airport Schiphol

2. Courtyard Amsterdam Museum

Kalau tahu tempat lain bolehlah share ya.

 

‘I amsterdam’

 
kolam depan sign ‘I amsterdam’
  
Kitaorg late lunch hari ni sebab dah sakan sangat kat Keukenhof tadi. Bila keluar dari Keukenhof baru terasa lapar.   Hari ni makan special skit…. Malaysian Restaurant 😍😍😍😍 

Alamat restoran ni Zeedijk 35, 1012 AR Amsterdam. Dibuka dari 12 tengahari hingga 11 malam.  Kalau travel ke Amsterdam bolehlah singgah sini. 

  

Alhamdulillah lepas semua dah kenyang, time to walk… πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€ Ambik angin plak kat bandar Amsterdam.

 

basikal dan canal, begitu sinonim dengan amsterdam
  
canal lagi

 

 

tak ingat nama tempat ni. bangunan ni design mcm kapal
  
tram
  
sekitar bandar amsterdam
 

 

area depan kaunter tiket cruise
  
naik cruise pusing2 amsterdam
  
harga cruise tour €10 sorang, tour dalam sejam
  
    
    
   

Bila tgk semula gambar2 aku kat Amsterdam baru perasan yang aku tak ambik banyak sgt gambar. Dah letih kot, just enjoy aje cruise tour.  Banyak tempat menarik sebenarnya kat sini especially klu korang minat muzium. Klu ikutkan kena spend at least 2/3 hari kat sini. Bagi aku cukuplah cruise tour since jumlah hari sgt limited utk cover banyak tempat.

Kat Amsterdam ni aktiviti pelacuran dan penjualan ganja adalah legal.  Ada gula2, cookies yang dicampur ganja so becarefull takut nanti tiba2 ‘high’. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

Malam tu semua dah keletihan, skip dinner just makan roti dan maggi kat bilik.

Till then c u in my next journey……

Advertisements

One thought on “Spring Trip 2015: Amsterdam – Holland

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s