Spring Trip 2015: Brussel – Belgium

Day 7: 27 April 2015

Dengan rasa sayu, Swiss kini jadi kenangan. Hari ni, journey aku ke Brussel plak.  Back to Belgium… Bila sebut Brussel akan terbayang Atomium. Selain Atomium, aku pegi Mini Europe dan Brussel city tour.

Atomium

The Atomium is a building in Brussels originally constructed for Expo 58, the 1958 Brussels World’s Fair. Designed by the engineer André Waterkeyn and architects André and Jean Polak, it stands 102 m (335 ft) tall. Its nine 18 m (59 ft) diameter stainless steel clad spheres are connected so that the whole forms the shape of a unit cell of an iron crystal magnified 165 billion times. It is a museum. [Wikipedia]

Nampak atomium dari jauh. yeayyy dah nak sampai
Nampak atomium dari jauh. yeayyy dah nak sampai
Kat sini memang spot wajib utk bergambar klu dah sampai Brussel. Sebenarnya boleh naik atas Atomium, ada view point kat atas. Aku tak masuk so tak boleh nak cete sangat. Kalau nak tau apa yg ada boleh klik SINI.

Entrance fee: Dewasa – €11, Remaja – €8, Kanak2 – €6

Opening hour: Setiap hari 10am – 6pm

belum ramai lagi orang masa ni. sakan ler bergambar
belum ramai lagi orang masa ni. sakan ler bergambar
Euro 201504 041 (Large)

Mini Europe

Mini Europe gan Atomium ni sebelah menyebelah aje. Kalau dah sampai,visit lah dua2

entrance mini europe
entrance mini Europe
Bila visit Mini Europe ni consider macam kita dah pegi satu Europe (percaya tak?). Kat taman ni ada miniature bangunan2 yang femes kat semua negara di benua Eropah.

Euro 201504 102 (Large)
basic info
Entrance ticket boleh beli combo, Atomium dan Mini Europe kalau nak masuk dua2. Aku just beli tiket individu Mini Europe sebab tak naik Atomium. Harga tiket combo boleh klik SINI.

Entrance fee Mini Europe shj €14,50.

Dari 1/9/2015 Mini Europe buka waktu malam. Mesti cantik dgn lampu2 😍😍.  Klu nak tahu detail opening hours boleh klik SINI.

Jom layan gambar…

which country you want to go?
which country you want to go?

Euro 201504 090 (Large)
rombongan sekolah…. bagus mini Europe ni mudahkan cikgu untuk kenalkan murid dengan negara2 di eropah
Euro 201504 059 (Large) Euro 201504 078 (Large) Euro 201504 104 (Large) Euro 201504 150 (Large) Euro 201504 166 (Large) Euro 201504 190 (Large)

'thank you' dalam semua bahasa negara di europe
‘thank you’ dalam semua bahasa negara di europe
Brussel City Tour

View sepanjang on d way ke Grand Place.

Euro 201504 317 (Large) Euro 201504 319 (Large) Euro 201504 324 (Large) Euro 201504 326 (Large) Euro 201504 329 (Large) Euro 201504 334 (Large) Euro 201504 338 (Large) Euro 201504 346 (Large)

Euro 201504 348 (Large) Euro 201504 350 (Large)

Tak besar sangat Brussel ni, spot utama ialah Grand Place (UNESCO World Heritage Centre).

grand place dalam bentuk miniature
grand place dalam bentuk miniature

Euro 201504 356 (Large)

Euro 201504 363 (Large)
painting

Euro 201504 365 (Large)
kalau rasa malas nak jalan kaki, round naik kereta kuda

Euro 201504 370 (Large)
masa ni tengah cari kedai kebab, lapar…

signboard
signboard
Pernah dengar Manneken Pis? Actually patung budak kecik ‘buang air’ tapi inilah trademark Brussel. Kebanyakan souvenier mesti ada gambar Manneken Pis.

nak ambik gambar kat sini pun macam segan.

Euro 201504 420 (Large)
kadang2 minneken pis ni akan dipakaikan baju ikut tema
Sepanjang jalan ke arah Manneken Pis banyak kedai jual waffle. Pilih ajelah mana2 kedai, rasa sama aje. Personally waffle kat Bruges lagi sedap dari kat Brussel cuma harga kat sini murah lagi. €1 dah boleh dapat basic waffle tapi klu nak yang ada topping yang macam2 tu kena up skit harga.

macam2 topping ada, pilihlah ikut selera masing2. my favourite strawberry with chocolate
Selain dari waffle, Chocolate Belgium juga amat femes. Jangan tak beli, memang sedap. Aku beli skit aje utk rasa tapi sampai Msia ada skit rasa menyesal 😅😅😅 takperlah jimat2 (nak sedapkan hati hihihi)

kedai coklat
kedai coklat

boleh pilih nak yg timbang atau yang dah siap pack dalam box
Kedai souvenier pun dekat2 situ so belilah fridge magnet, ada yang beli t-shirt.

Euro 201504 394 (Large)
poskad

Euro 201504 396 (Large)
fridge magnet

masa tengah menunggu travel buddy aku beli souvenier, terserempak dengan student master dr UK.  memang happy bila jumpa org msia di perantauan.
masa tengah menunggu travel buddy aku beli souvenier, terserempak dengan student master dr UK. memang happy bila jumpa org msia di perantauan.

area minneken pis ni ramai orang untuk melihat 'budak kecik' hehehe
area minneken pis ni ramai orang untuk melihat ‘budak kecik’ hehehe
Kalau nak tau kat Brussel ni pun ada tempat shopping.  Kitaorg jumpa secara kebetulan aje.  Boleh beli apa? haaaaa Paling banyak jual leather jacket.  Adalah juga yang rembat sehelai dua hehehehe

Euro 201504 458 (Large)

Euro 201504 459 (Large)
mamat yang angkat tangan tulah salesman. memang ramah giler sesuailah jadi salesman. paling murah boleh dapat EUR150.
Selesai dah 1 day tour kat Brussel, bagi aku cukup 1 hari untuk explore Brussel.  Lepas ni aku continue journey to Holland.  Saat yang dinanti2kan….

C u then…

Advertisements

3 thoughts on “Spring Trip 2015: Brussel – Belgium

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s