Spring Trip 2015: Mount Titlis – Switzerland

Day 5: 25 April 2015

Walaupun malam tadi kami check in agak lambat lebih kurang pukul 12 tengah malam tapi pagi ni aku bangun awal juga sebab excited nak naik Mount Titlis.  Lagipun taknak lepaskan peluang menikmati suasana pagi yang sangat tenang dan sejukkkk.

View dari balkoni bilik. Cantik kan? Bukan boleh datang slalu so rugi kalau tak bangun awal untuk enjoy the view

Actually ada pengalaman yang tak boleh dilupakan masa check in tu. Bila aku teringat mmg boleh tersenyum sensorang tapi biarlah ia menjadi kenangan manis kitaorg. 😽😽😽

Dari KL lagi aku sebenarnya agak gabra nak naik Mount Titlis sebab aku sebenarnya tak tahan sejuk. Dari pembacaan aku kat atas tu penuh salji, aku takut sampai aje kat atas tu, aku sibuk nak duk dalam building aje.  Itulah sebabnya klu nak travel aku prefer pilih Spring atau Autumn aje. 

Gunung ganang kat Swiss ni ada yg bersalji sepanjang tahun wpun musim summer.  So klu nak merasa main salji luar musim winter boleh datang Swiss. πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€

Memandangkan aku takut sejuk, aku beli hand warmer dan foot warmer. 

  

Oklah jom kita start our journey to Mount Titlis…. 

 Sebelum breakfast, aku dan 2 org lagi travel buddy jalan2 kat luar guesthouse. Mana boleh lepaskan peluang ambik gambar πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€
 

Berdiri kat tengah jalan hehehe Guesthouse tempat aku stay belah kanan tu. Sukaaaaa giler aku gan suasana camni. 😍😍
  
Kebanyakan rumah kat Swiss camni.
    
I fall in love πŸ’žπŸ’žπŸ’ž sehingga hari ini hati aku seperti tertinggal di Swiss.
  
Tengah berfikir, mampukah aku bertahan kat atas gunung tu nanti 😜😜😜 Takut sejukkkk ❄️❄️❄️❄️
 

   

On day way ke Mount Titlis, rasa mcm tamak nak tengok kiri kanan. Subhanallah
  
Pemandangan biasa di Swiss, banyak rumah dibina di lereng2 bukit. Berangan duk sini… πŸ˜‰πŸ˜‰
  
Sungai yang sangat sejuk dan bersih masa nak ke cable car station. Masa ni dah terasa kesejukkannya 😨😨
  
Nampak cable car tak? Masih jauh lagi perjalannya. Ini tak sampai suku perjalanan pun
 

 

Kaunter tiket kat dalam building ni
 
Untuk sampai ke puncak Mount Titlis, kena naik 3 jenis cable car. Dalam perjalanan ke atas, tukar 2 kali. Aku sebenarnya bukan berani sangat naik tempat tinggi, tapi kena tunjuk berani πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚.

Boleh cari info Mount Titlis kat sini –> Mt. Titlis

Senarai harga tiket –> kat sini 

Antara aktiviti yang boleh buat kat atas Mt. Titlis:

1. Titlis Cliff Walk (free)

2. Ice Flyer (CHF12, boleh beli tiket kat atas)

3. Glacier Cave (free)

4. Ski (Ski Passes ada beberapa option, so harga ikut hari)

…. Dan banyak lagi aktiviti mengikut kesukaan masing2.

Dah ready nak naik atas? ✌🏻️ Jom…

1st cable car. Boleh muat dalam 6 orang.
  
Masa ni dah kecut perut. Ada bermacam cerita dalam cable car masa ni. Biarlah rahsia… 😜
    

  

2nd cable car. Dah semakin tinggi, kabus pun dah makin tebal, salji dah banyak.
    
 
3rd cable car known as Rotair. Cable car ni berpusing 360 darjah. Semua orang berpeluang tengok view kiri dan kanan
  
    
Kabus agak tebal, so view agak terhad
   
 Alhamdulillah, akhirnya dah sampai atassss… Yeay! Sejukkkkkk weiii

Mount Titlis ni juga terkenal sebagai film location cete hindustan Dilwale Dulhania Le Jayenge. Famous giler cete ni zaman muda aku dulu 😜😜😜😜

  
  

Ini Shah Rukh Khan aku yg sebenar 😍😍😍
 
  
    
 

   
    

Ice Flyer

 

Takut atau Excited? hehehe
 
Cliff Walk

  
 

 

Me and Him… kat tengah2 Sky Walk
 
   
  
Travel Buddy
 

Buat masa ni cukuplah dah merasa main snow. Aku still xmo plan winter trip sebab masa kat sini pun aku tak berapa nak tahan sejuk.

Aku tak ingat berapa lama kitaorg kat atas ni. Enjoy the moment so mane boleh tengok jam, betul tak? πŸ˜„

Bila sampai kat bawah masing2 tersenyum… Kenangan yg dah tersemat dlm hati 😘😘😘

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s