Spring Trip 2015: Zurich – Switzerland

Dalam pukul 5 lebih kitaorg sampai Zurich, salah sebuah bandar di Swiss tapi bukan ibu negara Swiss.  Ibu negara Swiss ialah Bern.  Bern tak termasuk dalam itinerary Europe trip aku, Insya Allah next time, kalau tak takde alasan untuk aku repeat travel ke Swiss πŸ˜‰  Betul tak? Perlu create reason untuk datang lagi πŸ˜…πŸ˜…

Kami hanya singgah sini for a few hours sampai waktu dinner.  Just buat city tour,  bagi aku yang pecinta alam, bandar bukan satu tempat yang aku akan spend lama2.  Cukup sekadar singgah, at least masuk dalam list ‘dah sampai’ hehehehe. Allah yang izinkan aku sampai sini, Alhamdulillah.

Sepanjang pemerhatian aku, kedai2 kat Europe ni kebanyakannya akan tutup dalam pukul 6pm (plus minus).  Cafe atau bar aje yang ramai org sebab diaorg spend time chit chat lepas kerja.  Kalau kat KL ramai lagi kot kat opis. 😁😁😁

Cukuplah kot, nak cerita panjang2 pun mcm takde cerita sangat (takde idea nak tulis apa sbnrnya) hehehe. Enjoy the view πŸ˜‰

  

On d way ke centre city masa ni. Walaupun bandar tapi tak nampak sesak kan?

  

Bukan sahaja di Holland basikal sebagai kenderaan dalam bandar, di Zurich pun ramai yang naik basikal cuma tak sebanyak di Amsterdam. laluan tepi tu mmg khas untuk penunggang basikal.
 
Wanita dan bunga tidak boleh dipisahkan. Suka sangat travel time spring, boleh tengok bunga2 yang berkembang

 
Tram
  

 

Parking kejap… 😜

   
 
Tahu tak tempat apa ni? Rasanya boleh teka πŸ˜†πŸ˜† khas buat kaum lelaki sahaja
 

Gambar kat bawah ni semua sekitar bandar Zurich… Walking Tour
   

    

Tempat paling best bagi aku untuk ambik angin petang😍😍😍
    

 

Chit chat depan Starbucks. Dapat coffee free sebab ada orang beli mug Starbucks.
 
    
 

  
 

Lagi satu public toilet. Kena masukkan coin tapi aku tak try sebab buatnya timing abis camne 😁😁😁😁
 

Dah abis pusing bandar, last skali kitaorg ambil angin tepi Lake Zurich sambil tengok sunset.

 

8.35pm – Lake Zurich
 
Inilah area kitaorg melepak dan berposing. Macam2 gaya πŸ˜€πŸ˜€
  
 
Hari pun dah gelap, perut dah mula berbunyi. Faidz kate dinner kat tempat special malam ni. Kali ni aku nak share tempat kitaorg dinner.

Restoran My Kitchen adalah restoran makanan Malaysia.  Owner restoran ni dari Malaysia, Chef pun dari Malaysia. Aku tak ingat dah berapa lama diaorg stay kat Swiss. 

Alhamdulillah semua happy sebab berapa hari duk lunch dan dinner kebab aje πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„. 

 

Mat Saleh pun makan kat sini….
 
 
Antara menu yang ada. Restoran ni adalah antara best restoran dalam Tripadvisor.
  
Chef hebat yang tepi skali dari kiri. Sorry nama tak ingat lagipun syok dengar dia bercerita, kitaorg dah berapa kali nak keluar tapi tak keluar2 duk leka dengar cerita πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
 

Semua dah kekenyangan, dalam van semua tertidur tapi since aku duk sebelah driver kdg2 cuba gak ler tahan mata sian plak kat Faidz. Tertewas juga mata aku hehehe. Malam tu kitaorg overnight kat Luzern. 

Advertisements

One thought on “Spring Trip 2015: Zurich – Switzerland

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s