Spring Trip 2015: Vaduz – Liechtenstein

Day 4: 24 April 2015

Liechtenstein ni actually sebuah negara yang terletak di antara Swiss dan Austria.  Ibu negara Liechtenstein ialah Vaduz.  Negara ni masih mengamalkan sistem pemerintahan diraja.

Info lanjut boleh baca –> Wikitravel

Tempat ni actually not in the list.  Lebih kurang macam surprise ler. Apalagi semua suka ler, tersenyum lebar πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€ 

Thank you Fuad, Faidz. We love it!

  

On d way … masa ni pun dah terpukau tengok gunung-ganang. Subhanallah
  
Sungai ni adalah border antara Swiss dan Liechtenstein

 

Ini adalah istana raja. Tinggi kat atas bukit tu. Sebiji macam istana lama dalam filem atau drama.

  

Masa ni baru nak masuk ke Vaduz.

  

Bangunan kaler coklat berbumbung segitiga tu ialah bangunan parlimen. Comei kan?

 

Macan pekan kecik aje. Tapi inilah ibu negara Liechtenstein
  

  

Ini replika istana Raja Liechtenstein yang kat atas bukit tu.
 

Kami just walk around since bandar ni kecik aje.  Bandar ke? Hehehe tapi aku suka stay tempat macam ni, aman aje.  Kalau taknak jalan kaki boleh naik city train pusing keliling bandar.  Sorry sebab aku tak sure berapa kena bayar since tak plan nak naik. 😁😁

 

Information Counter kat tengah2 bandar. Tiket City Train boleh beli kat sini.

 
City train kalau rasa malas nak jalan kaki
  

Oklah enjoy gambar keliling bandar yang sempat aku snap masa jenjalan.

   
    
    

Kat sini boleh cop passport macam kat kastam so ada bukti yang dah sampai Liechtenstein. Bukan free ya… kena bayar CHF3
    
    
    
 

Passport Stamp 😍

Lepas dah selesai beli souvenier dan tapau kebab for lunch, kitaorg gerak ke Zurich.

Sampai kat satu RnR kami stop utk solat. Subhanallah view yg aku nampak lepas park van sangat cantik. Apa2 pun solat dulu, lepas tu baru ler bergambar.

 

Macam dalam poskad tak?
  
    

Sangat tenang dan tidak puas melihat ciptaanNya. Rasa nak 😭😭😭
 
Lepas dah puas bergambar then kitaorg teruskan journey ke Zurich.  Lepas tu stop kat satu lagi view point.

 

Nampak rumah tak atas bukit tu? Seems like ramai gak penduduk kat situ
  
Bayangkan setiap pagi sambil mendengar bunyi deruan air terjun. Tak perlu nak buat kolam kat laman rumah.
   
Itu baru ‘preliminary’ journey aku kat Swiss, dan aku macam dah terpegun.  Faidz kata ada yg gelar Swiss sebagai ‘Heaven on Earth’.  Ini baru sikit nikmat yg Allah bagi, bayangkan kalau kita spend the rest of our life in Heaven.  SUBHANALLAH….

  

Advertisements

One thought on “Spring Trip 2015: Vaduz – Liechtenstein

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s