Mobile Apps Wajib bagi Pelancong Muslim

Salam semua…

Entry kali ini aku nak suggest satu apps yang sangat bagus untuk Muslim Traveller.  Alhamdulillah dan semoga developer apps ni sentiasa dikurniakan Taufik dan Hidayah Allah.  Semoga kita sama2 dapat manfaat dengan menggunakan apps ini.

HALALTRIP 

  

Inilah nama apps yang aku nak promote.  Pengguna android atau IOS boleh download kat store masing2 ya.

  

Front page bila launch apps

Entry kali ni aku nak highlight 3 functions aje iaitu function yang paling aku suka.

1. Prayer times for your next flight

Function ni paling best sebab kita boleh tahu waktu solat masa kat atas flight. Aku percaya ramai yang mempunyai masalah untuk tentukan masa solat kat atas flight sebab kita kadang2 tak tahu kat negara mana.  Slalu main agak2 based on cahaya matahari.

So Insya Allah dengan apps ni kita dapat solat dalam waktu yang betul.

 

Kena masukkan dulu flight details ya

  
Nanti flight details kita akan keluar kat Upcoming Flights. Click flight yang berkenaan untuk tengok details

 
Cuba tengok kat Incheon Airport tu, siap tulis prayer room kat mana tak payah susah2 nak cari. Waktu solat kat bawah skali.

Bila dah set semua details, waktu solat dan arah kiblat boleh view walaupun offline. Kalau takut lupa boleh set reminder waktu solat kat setting.

2. Halal Food Spotter

  
Function ni bukan sahaja menyeneraikan kedai yang menjual makanan halal tapi kita pun boleh upload gambar makanan dan nama kedai untuk dikongsi dengan traveller lain.  Sharing is caring 😍😍😍

Dengan adanya food spotter ni takdelah pening sangat kita nak cari halal food. 

3. Travel Dua

  

Lepas ni takde lagi alasan untuk baca doa…

‘Aku tak hafal ler’

‘Banyaknya doa nak hafal’

Dengan apps ni korang buka aje lepas tu baca. Boleh set reminder kat setting kalau takut lupa. 

Doa yang ada dalam apps ni kira memadai dan semua doa tu berkaitan dengan travel.

So itulah 3 function yang aku suka, mayb korang suka function lain. Tapi overall semua functions yang ada memang sangat berguna.  
Aku harap lepas baca review aku yang tak seberapa korang cepat2lah install yek.  Kalau tak travel pun boleh guna kat Malaysia especially kalau nak cari masjid.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s