Spring Trip 2015: Arc de Triomphe – Paris

Masih lagi sekitar Day 1: 21.04.2015

Arc de Triomphe ni adalah sebuah tugu sebenarnya macam Tugu Negara kita.  Ini pun tempat wajib datang kalau dah sampai Paris. Banyaknyalah tempat wajib hehehe apa2 pun ikut koranglah wajib ke tak yang penting enjoy the trip.

Kalau nak tau kat atas Arc de Triomphe tu ada observation deck.  Kalau setakat nak ambik gambar kat bawah tu free aje.  Kalau nak naik obervation deck kena bayar €9.50/adult tapi kalau korang beli Paris Pass, it’s free.

Monumen ni dibuka setiap hari dari 10am – 10.30pm. Takde lif ya klu nak naik atas monumen.  Bertabahlah naik tangga sebanyak 284 anak tangga.  Mencunggap jugalah…. Chaiyok!

Info lanjut Arc de Triomphe boleh baca –> kat sini

Arc de Triomphe terletak kat tengah2 macam roundabout.
Arc de Triomphe terletak kat tengah2 macam roundabout.
Laluan bawah tanah untuk ke kaunter tiket
Laluan bawah tanah untuk ke kaunter tiket
Inilah dia tangga untuk ke observation deck.
Dah sampaiiiiiii, Rest sekejap..... Kepenatan naik tangga, bawalah air ya sebab sampai atas tu kering tekak.
Dah sampaiiiiiii, Rest sekejap….. Kepenatan naik tangga, bawalah air ya sebab sampai atas tu kering tekak.
The Highest Point in Paris.... Tuuuuu kat atas bukit tu.
The Highest Point in Paris…. Tuuuuu kat atas bukit tu.
Champs Elysees... Jalan yang paling glamer untuk mereka yang suka shopping.
Champs Elysees… Jalan yang paling glamer untuk mereka yang suka shopping.
We Did It! Masing2 beli coins souveniour untuk diri sendiri. Boleh simpan dalam album.  Satu coin €2
We Did It! Masing2 beli coins souveniour untuk diri sendiri. Boleh simpan dalam album. Satu coin €2
Masa ni dah nak senja... Faidz nak bawa kitaorg ke Eiffel Tower semula utk tgk Eiffel Tower bercahaya 😍
Masa ni dah nak senja… Faidz nak bawa kitaorg ke Eiffel Tower semula utk tgk Eiffel Tower bercahaya 😍

Mayb nampak macam monumen biasa aje tapi untuk aku yang suka tgk tempat org berbaloi gak ler sebab yang paling best dapat naik atas monumen tu. Boleh nampak Paris dan spot untuk ambik gambar yang sangat cantik.  Kalau malam mesti lagi cantik yek…

Lepas tu kitaorg pegi ke Champs Elysees plak.  Walaupun aku tak suka shopping tapi masa travel nilah untuk kita belajar give and take.  Kalau asik nak ikut apa yang kita suka aje then better jalan sensorang. Kan? Paling penting semua happy 😀

 

Advertisements

One thought on “Spring Trip 2015: Arc de Triomphe – Paris

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s